PR0 sisään tulevat linkit

Voitko luottaa linkkiin PR0 tai PR n/a sivulta?

Usein kuulee puhuttavan siitä voiko luottaa sellaisen linkin laatuu, joka on PageRank nolla tai pagerank not available sivulta. Näiden molempien laatu koetaan yleisesti ottaen kyseenalaiseksi.

PR0 sivu

Jos sivulla on pagerank 0, kyse on sivusta, joka ei Googlen luokituksessa ole riittävän suosittu, että sille annettaisiin yhtään PR:ää, jonka  skaala on 1–10. Tämän päivän hakukoneoptimoinnin yksi keskeinen tekijä on relevantit sisään tulevat linkit PR-sivuilta, siis sivuilta, joilla on korkea PR. Yksi relevantti PR4-linkki voi nostaa suomalaisen sivun (yhdistettynä muuten hyvään sivuun) suoraan hakukonelistaustuloksen kärkeen.

Sanotaan myös, että PR0 on merkki siitä, että Google on havainnut jotain fibaa sivuissa. Siis jotain kiellettyä on tekeillä. Näin ei tarvitse olla, vaan se voi olla vain merkki siitä, että sivu on jo ikääntynyt mutta ei ole saanut vielä linkkejä sisäänpäin. Yhtä kaikki, linkit itsellesi PR0-sivuilta eivät välttämättä ole suositeltavia juuri niihin sisältyvän riskipotentiaalin vuoksi.

PR n/a

PR not available tarkoittaa sitä, ettei Google ole edes indeksoinut sivua. Tällöin on hyvin mahdollista, että sellaiselta sivulta tuleva linkki on mutaa. Mutta ei aina. Kun sivuja on miljardeja, ei kaikelle välttämättä kerry PR:ää. Moni pr:tön sivu on silti asiallinen ja vaikkei siltä tuleva linkki kerrytä omaa pr:ää, se on kuitenkin linkki lisää ja jos sivun aihe on sama kuin omallasi, siis relevanssi kohdillaan, ei näitä pidä kavahtaa.

Miten PR tarkistetaan?

Helpoin tapa tarkistaa yksittäisen sivun PR on ladata selaimeen lisäosa, joka suoraan kertoo sivun PR:än työkalupalkissa. Katsao alta kuvasta, miten kuvaan sisään ympätyssä näkymässä pr näkyy suoraan Google-listauksessa. Siinä näkee, että kaksi ensimmäistä tulosta ovat molemmat sivuina PR n/a mutta silti ne palautuvat Googlen tuloksissa ensimmäisenä.

Toinen tapa on käydä jollain sivustolla, joka kertoo PR:n. Käytä hakusanana true pr, kun haet näitä resursseja.

Onko PR 0 tai PR n/a siis kuraa?

Ennen lopullista arviota on kuitenkin syytä miettiä sellaista mahdollisuutta, että jos sivusto on uusi ja siksi sen PR on vasta alkamassa kasvunsa, voi olla, että ajan saatossa siitä tulee jopa niin suosittu, että linkki tällaiselta sivulta on arvokastakin arvokkaampi. Pohdi siis aina sitä, että sivun ja sivuston tulee yleisesti ottaen olla kävijän luottamusta herättävä ja silloin pagerank ei välttämättä ole niin krittiinen, vaikka se olisikin 0 tai n/a.
Kirjoittaja: