Miten Google käsittelee rel="nofollow" linkit?

Mitä tarkoittaa rel="nofollow" ja miten se liittyy kotisivuihin?


Vanhastaan sivun header-tiedoissa on voinut ilmoittaa jonkin kokonaisen sivun sellaiseksi, että sillä olevia linkkejä ei seurata ulos. Ajattele vaikka tilannetta, jossa suositulla sivustolla on yksi kokonainen sivu, josta on vain linkkejä ulos mielenkiintoisiin sivuihin. Tällainen sivu on hyödyllinen käyttäjille koska sieltä löytyy yhdestä paikasta ja keskitetysti paljon hyödyllisiä osoitteita samasta aihepiiristä kuin mitä kyseinen sivusto edustaa. Mutta sivuston kannalta on ongelmallista linkittää ulospäin koska noiden linkkien myötä sivulta (joka on siis osa suosittua sivustoa!) virtaa ulos sivuston PR eli pagerank. Siksi kokonaisen sivun on voinut merkitä sellaiseksi, että siltä ei virtaa ulos yhtään sivuston pagerankia. Mutta entäpä jos jollain sivulla on sekaisin linkkejä, osa omille sivuille ja osa ulos? Tähän tarpeeseen on kehitetty rel="nofollow" jonka voi laittaa osaksi jokaista a href -tägiä.


Mikä on oikea tapa käyttää rel="nofollow" tägiä?

a href-tägin peruskäyttö on seuraava: <a href="http://jokinurl.com">Klikkaa tänne</a> eli kokonainen tägi alkaa a:lla ja päättyy a:han, Niin tehdään nofollow-täginkin kanssa, se vain lisätään avaus a-lausekkeeseen seuraavalla tavalla <a rel="nofollow" href="http://jokinurl.com">Klikkaa tänne</a>. Eli välilyönnein erotettuna muusta mutta ilman sisäisiä välilyöntejä.

Jos jostain syystä haluat käyttää nofollow-tägiä linkittämään omalle toiselle sivullesi on käyttömuoto <a rel="nofollow me" href="http://jokinurl.com">Klikkaa tänne</a>.

Miten rel="nofollow" tägin käyttö sitten vaikuttaa?

Google sanoo "we don't follow them. This means that Google does not transfer PageRank or anchor text across these links" . Suomeksi tuo tarkoittaa sitä, että Google saattaa seurata niitä taikka olla seuraamatta, mutta olennisesti: Google ei siirrä PR:ää niiden yli eikä relevanssi kanna niiden yli. Siis jos sinulla on mainoksia sivuillasi, niiden yhteyteen tulee Googlen sääntöjen mukaan laittaa nofollow ja tietysti oman itsesikin vuoksi, koska et luonnollisestikaan halua valuttaa pagerankia ulos mainostesi mukana mainosten kohdesivuille. Myöskään tänä päivänä niin tärkeä seikka, eli relevanssi, ei virtaa nofollow:n mukana. Linkki joltain toiselta sivulta ei ole ns. olennainen toimialan ja sivustojen keskinäisen samuuden osalta, jos siinä on nofollow.

Vihje: Lue miten uusi sivu ilmoitetaan Googlelle.
Kirjoittaja:

Jos tykkäsit, "Tykkää" alta!!!